HírekKanokSzukákAlmokKépek VideókDogInfoKapcsolatLinkek

 

A 235/14. 09. 1994/D számú FCI Sztenderd  NÉMET DOG

Származási hely: Németország

Alkalmazási terület: Kísérő és őrző-védő kutya

FCI osztályba sorolás:

2. fajtacsoport: – Pincserek, schnauzerek, molosszusok, hegyi pásztorkutyák

                        2. szekció  Molosszusok, munkavizsga nélkül.

 

RÖVID TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS:
Az ősi bulldogok, valamint a hajtóebek és a vaddisznóra idomított kutyák tekinthetők a mai német dog elődeinek, amelyek átmenetet képeztek az Angliából száramazó erős masztiffok és a gyors, mozgékony agarak között.
Eleinte minden olyan erős és hatalmas termetű kutyát dognak neveztek, amelynek nem volt meghatározható a faja. A későbbiekben nagyságuk és színezetük alapján ulmi dognak, angol dognak, dán dognak, hajtóebnek, vaddisznóra idomított kutyának és nagy dognak nevezték őket. 1878-ban Berlinben  az összes fent említett variációt  egy kutyafajtában fogták össze "német dog" név alatt. Ezzel elkezdődött egy önálló német kutyafajta tenyésztése. 1880-ban fogalmazták meg az első dog standard-t, melyet az 1888-ban megalakult "Deutscher Doggen Club" vett gondozásába, és az évek során többször módosított. A mai standard tartalmilag és formailag is megfelel az FCI modellnek.


ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS:
A német dog előkelő megjelenésével, nagy és erős testfelépítésével egyesíti magában a büszkeséget, az erőt és az eleganciát. Lénye nemes és harmonikus megjelenéssel párosul, arányos vonalvezetése, rendkívül jellegzetes koponyája úgy hat a szemlélőre, mint egy nemes szobor. Ő a kutyafajták Apollója.


FONTOSABB MÉRETARÁNYOK:
A test szinte kvadratikus megjelenésű; ez különösen érvényes a kanokra. A törzs hosszúsága (a szegycsont markolatától az ülőcsonti dudorig mért távolság) kanoknál maximálisan 5 %-kal, szukák esetében maximálisan 10%-kal haladhatja meg a marmagasságot. A kanok marmagassága legalább 80 cm, a szukáké legalább 72 cm legyen.

 1 - orr
 2 - orrhát
 3 - felső ajak
 4 - orrnyereg (stop)
 5 - pofa
 6 - agykoponya
 7 - torokél
 8 - fülek
 9 - nyak
10 - tarkó
11 - mar
12 - hát
13 - far
14 - medence
15 - faroktűzés
16 - farok

17 - előmell

18 - bordázat
19 - alsó bordaív
20 - lapocka
21 - felkar
22 - könyökízület
23 - alkar
24 - elülső lábízület
25 - mellső lábközép
26 - lábujjak
27 - hímvessző
28 - comb
29 - térdkalács
30 - alsó lábszár
31 - csánkgumó
32 - csánkízület
33 - hátulsó lábközép

JELLEM:
Barátságos, szeretetteljes és hűséges a gazdájával és különösen a gyermekekkel szemben, az idegenekkel szemben tartózkodó. Magabiztos, rettenthetetlen, könnyen vezethető, tanulékony kísérő és családi kutya, akinek ingerküszöbe magas és viselkedése agresszivitástól mentes.

KOPONYA:
Az összmegjelenéssel harmonizálva hosszan nyújtott, keskeny, markáns, jellegzetes, finoman “metszett” (különösen a szemek alatt); a szemöldök íve jól fejlett, de nem lehet kiemelkedő. Az orrhegy és a világosan hangsúlyozott orrnyereg (stop) közötti távolság lehetőleg azonos a stop és a gyengén kifejezett nyakszirtcsont közötti távolsággal. A pofa (fang) és a koponya felső vonalai egymással párhuzamosan futnak. Elölről nézve a koponya keskeny, az orrnyereg széles, a pofaizomzat csak enyhén látszik, semmi esetre sem szembetűnő.


ORR:
Jól fejlett, inkább széles, mint kerek, nagy orrnyílásokkal. Fekete színű, kivéve a  foltos dogokat. Ennél a színváltozatnál a fekete orr a kívánatos, a fekete foltos vagy hússzínű orr még megengedett. A kék egyedeknél megengedett az antracit (fakó fekete) színű orrtükör.

 

FANG:
Mély, lehetőleg derékszögű. Jól felismerhető ajakszeglet, sötét pigmentációjú ajkak. A foltos dogoknál megengedett a hiányosan pigmentált vagy hússzínű ajak.

 

ÁLLKAPOCS/ HARAPÁS/ FOGAZAT:
Jól fejlett, széles állkapocs és állcsont. Erős, egészséges és hiánytalan fogazat, ollós harapás (42 fog a fogképletnek megfelelően).

 

SZEMEK:
Közepes nagyságúak, élénk, értelmes, barátságos kifejezésű, lehetőleg sötét színűek, mandulavágásúak, jól záródó szemhéjakkal. A kék dogok kissé világosabb szemszíne megengedett. A foltos dogoknál megengedettek a világos vagy a különböző színű szemek. A szemhéjak nagyon jól ráfekszenek a szemekre.

 

FÜLEK:
Természetes lógó fülek, magasan tűzöttek, közepes nagyságúak, a fülek elülső széle a pofára simul.

 

NYAK:
Hosszú, száraz, izmos. A törzshöz jól illeszkedik, a fej irányában enyhén vékonyodik, szépen ívelt tarkóvonallal. Egyenes tartású de kissé ferdén előre nyúló.

 

TÖRZS:
Mar:
Az erős törzs legmagasabb pontja. A mart a lapockacsontok felső széle alkotja.

Hát:
Rövid és feszes, megközelítőleg egyenes hátvonal, hátrafelé csekély mértékben csapott.

Far:
Széles, erősen izmolt, a keresztcsonttól a faroktőig enyhén csapott és észrevétlenül fut a farok illeszkedésébe.

Farok:
Hossza a csánkig ér. Magasan és szélesen tűzött, a vége felé fokozatosan elvékonyodik. Nyugalmi állapotban természetes ívvel lelóg, izgalmi állapotban vagy futás közben egyhe szablyaformájú ívet képez, de nem emelkedhet a hát vonala fölé. A kefefarok nem kívánatos.

Mellkas:
A könyökízületig nyúlik. Jól ívelt, messze hátranyúló bordák. A mellkas megfelelő szélességű, kifejezett előmellel.

Alsó vonal:
A has hátrafelé jól felhúzott, a mellkas alsó részével szép ívű vonalat képez.

 

MELLSŐ VÉGTAGOK:
Vállak:
Erősen izmoltak. A hosszú és ferdén fekvő lapockacsont a felkarral körülbelül 100-110 fokos szöget zár be.

Felkar:
Erős és izmos, a testhez jól simul, valamivel hosszabb, mint a lapockacsont.

Könyök:
Nem fordulhat sem ki-, sem befelé.

Alkar:
Erős és izmos, elöl- és oldalnézetből is tökéletesen egyenes.

Elülső lábtőízület:
Erős és stabil, csak jelentéktelen módon emelkedik ki az alkar szerkezetéből.

Mellső lábközép:
Erős, elölről nézve egyenes, oldalról nézve kissé előre irányul.

Mellső mancsok:
Kerek formájúak, magasan boltozottak, szorosan záródó lábujjakkal.  A karmok rövidek, erősek és lehetőleg sötét színűek.

 

HÁTULSÓ VÉGTAGOK:
Az egész csontváz erős izomzattal borított, ami a farnak, a csípőnek és a comboknak széles és legömbölyített kinézetet ad. Az erőteljes és jól szögellt hátsó végtagok hátulnézetből párhuzamosak a mellső végtagokkal.

Comb:
Hosszú, széles és nagyon izmos.

Térd:
Erős, szinte függőlegesen áll a csípőízület alatt.

Alsó lábszár:
A comb hosszával közel azonos hosszúságú, jól izmolt.

Csánkízület:
Erős, stabil, nem fordulhat sem be-, sem kifelé.

Hátulsó lábközép:
Rövid, erőteljes, majdnem merőlegesen áll a talajon.

Hátulsó mancsok:
Kerek formájúak, magasan boltozottak, szorosan záródó lábujjakkal.  A karmok rövidek, erősek és lehetőleg sötét színűek.

 

JÁRÁSMÓD:
Harmonikus, hajlékony, térölelő, enyhén ruganyos, elölről és hátulról nézve a végtagok párhuzamosan mozognak.

 

BŐR:
Feszesen a testre simul, az egyszínű kutyáknál jól pigmentált. A foltos dogoknál a pigmentáció túlnyomórészt a foltoknak megfelelő.

 

SZŐRZET:
Minőség:
Nagyon rövid és sűrű, testre simuló, fényes.

Színezet:
A német dogokat három színváltozatban tenyészik: sárga és csíkos, foltos és fekete, továbbá acélkék.

Sárga: A világos aranysárgától a telített aranysárgáig; kívánatos a fekete maszk. Nem kívánatosak a kis fehér jegyek a mellkason és lábujjakon.

Csíkos: Az alapszín a világos aranysárgától a telített aranysárgáig terjed, a csíkok fekete színűek, lehetőleg egyformák és tisztán kirajzolódnak, a bordák irányában futnak; kívánatos a fekete maszk. Nem kívánatosak a kis fehér jegyek a mellkason és a lábujjakon.

Fehér-fekete foltos (úgynevezett tigris-dog):Az alapszín tiszta fehér, lehetőleg tűzés nélkül, az egész testen jól eloszlott, nem egyforma alakú, “tépett” formájú, lakkfekete foltok. Nem kívánatosak a szürke vagy barnás foltok.

Fekete: Lakkfekete, de megengedettek a fehér jegyek; ide sorolható a mantelos dog is, amelynél a fekete szín kabátszerűen borítja a testet, a fang, a nyak, a mell, a has, a lábak és a farokvég pedig fehér színű. Ide sorolandó a plattenes dog.

Kék: Telített acélkék,megengedettek a fehér jegyek a mellkason és a mancsokon.

HIBÁK:
A fentiektől való bármilyen eltérés hibának tekintendő, aminek elbírálása arányos az eltérés fokával. Ez különösen az alábbi eltérésekre vonatkozik

Általános megjelenés:
Hiányos nemi jelleg, elégtelen harmónia, túl könnyű vagy túl nehézkes testfelépítés.

Jellem:
Hiányzó magabiztosság, ideges természet, alacsony ingerküszöb.

Koponya:
Egymással nem párhuzamosan futó fejvonalak, almafej, ékfej, túl kevés stop, túl erős pofaizomzat.

 

Fang:
Hegyes pofa, rövid ajkak (leffentyűk), túlságosan lelógó ajkak. Orrhát homorú (nyerges orr), domború (kosorr) vagy előrehajló (sasorr).

 

Harapás/fogazat:
Bármilyen eltérés a hiánytalan fogazattól (alsó P1 fog(ak) hiánya tolerálható); az egyes metszőfogak szabálytalan állása, amennyiben olyan távolságra mozdul el, hogy zavarja a harapást; túl kicsi fogak; harapófogóharapás.

 

Szemek:
Laza szemhéjak, túlságosan kipirult kötőhártya; világos, borostyánsárga színű szemek, szúrós tekintet; vízkék színű vagy különböző színű szemek az egyszínű dogoknál. Egymástól túl távol elhelyezkedő vagy ferde vágású szemek. Előre álló, vagy mélyen fekvő szemek.

 

Fülek:
Túl magasan vagy túl mélyen tűzött, oldalirányban elálló vagy laposan a fejhez simuló fülek.

 

Nyak:
Rövid, vastag nyak, szarvasnyak, túl sok torokbőr vagy lebernyeg.

 

Hát:
Hajlott hát, pontyhát, túl hosszú hát, a far felé emelkedő hátvonal.

 

Far:
Erősen csapott vagy vízszintesen elhelyezkedő far.

 

Farok:
Túl erős, túl hosszú vagy túl rövid, túl mélyen tűzött, túl magasan a hát vonala fölött hordott, horog alakú, kunkorodó, valamint oldalra forduló farok. Vége felé vastagodó vagy vágott farok.

 

Mellkas:
Lapos vagy hordó alakú bordák, nem eléggé széles vagy mély mellkas, túlságosan előreugró szegycsont.

 

Alsó vonal:
Túl kevéssé felhúzódó hasvonal; kevésbé visszahúzódott emlők.

 

Mellső végtagok:
Nem megfelelően szögellt végtagok. Könnyű csontozat, gyenge izomzat. Nem függőleges végtagállás.

Vállak:
Laza, túlterhelt vállak. Meredek elhelyezkedésű lapockacsont.

Könyök:
Laza, befelé vagy kifelé forduló könyökök.

Alkar:
Görbe alkar. Felhajlás az elülső lábtőízület felett.

Elülső lábtőízület:
Hajlott, jelentékenyen megereszkedett vagy túlhajlott.

Mellső lábközép:
Túl ferde vagy túl meredek.

 

Hátulsó végtagok:
Túl nyitott vagy túl zárt szögellés. “Tehénállás”, “szűk állás”, “hordóállás”.

Csánkízület:
Laza és labilis.

Mancsok:
Lapos, hosszú, süllyedt mancs, farkaskarom.

 

Járásmód:
Kevésbé térölelő, kötött mozgás, gyakori vagy állandó poroszkálás, hiányzó összhang a mellső és a hátsó végtagok mozgásában.

 

Szőrzet:
Állaga: durva szálú, matt szőrzet.

 

Színezet:
Sárga:Sárgásszürke, sárgáskék, izabell vagy piszkossárga szín.
Csíkos: Ezüstös kék vagy izabell alapszín; elmosódott csíkozás.
Foltos: Kék-szürke spiccelt alapszín, nagyobb sárga-szürke vagy kék-szürke foltdarabok.
Fekete: Sárgás-, barnás- vagy kékes-fekete színezet.
Kék: Sárgás- vagy feketés-kék színezet.

 

SÚLYOS HIBÁK:

Jellem:
Félénkség.

 

Harapás/Fogazat:
harapófogó harapás.

 

Szemek:
Kifelé, illetve befelé forduló szemhéjak.

 

Farok:
Betört farok.
 

TENYÉSZTÉSBŐL KIZÁRÓ HIBÁK:
Harapás/Fogazat:
Előreharapás, hátraharapás, keresztharapás.

 

Jellem:
Agresszivitás, félelemből harapás.

 

Orr:
Májszínű orrtükör, hasított orr.

 

Méret:
Kívánatos marmagasság alatt

 

Színezet:
Sárga és csíkos dogok esetében fehér homlokcsík, fehér nyakkarika, fehér mancsok vagy “zoknik”, fehér farokvégződés.
Kék színű dogok esetében fehér homlokcsík, fehér nyakkarika, fehér színű “zoknik” vagy fehér farokvégződés.

Foltos dogoknál: fekete folt nélküli fehér kutyák (albínó), illetve a süket dogok; az úgynevezett porcelán-tigris (ezek foltjai túlnyomórészt kék, szürke, sárga színűek vagy csíkos jellegűek); az úgynevezett szürke tigris (ezek  foltjai feketék, de az alapszín szürke).


Utólagos megjegyzés: A kanoknak két látható, normális fejlettségű herével kell rendelkezniük, melyek teljesen a herezacskóban helyezkednek el.